Spring til indhold

Hvad er fast bøjle?

Faste bøjler er limet på tænderne og virker således i alle døgnets timer. 

Den består af nogle små brackets og en eller flere metaltråde. Tråden bliver som regel holdt fast ind i en rille på brackets med nogle bittesmå elastikker eller med små låse der sidder fast på brackets.

Når man har bøjle på, samler madrester og bakterier sig nemmere på tænderne. Man skal derfor bruge mere tid på tandbørstningen. Når man har fået bøjlerne på, vil der blive givet undervisning i, hvordan tænderne børstes rene.

Tandretningen kan blive afbrudt,  hvis man sjusker eller er ligeglad med tandbørstningen. Der er nemlig stor risiko for at få huller mange steder langs med bøjlen, hvis tandbørstningen ikke er i orden. 

Når man har fast bøjle på tænderne må man ikke spise alt det der er hårdt, sejt og klæbrigt – f.eks. karameller, lakridser, vingummi. I øvrigt fraråder vi tyggegummi. Hvis man skal spise gulerødder, æbler eller pærer, skal de skæres i mindre stykker, så man ikke skal bide dem over med fortænderne. 

Det er meget almindeligt at blive lidt øm i tænderne de første dage, efter man har fået bøjle på. Bøjlen føles, som om den strammer lidt, og tænderne skal vænnes til at blive flyttet. Senere kan tænderne igen blive lidt ømme, når bøjlen er blevet strammet. Hvis der er ømhed, er blød mad som yoghurt og suppe mest behageligt. Is køler og kan også være rart at spise, hvis tænderne er ømme. 

Huden i kinden og indvendigt på læberne skal også vænne sig til bøjlen, og det kan i starten føles, som bøjlen kradser. Hvis bøjlen kradser meget, kan det hjælpe at sætte lidt voks på. Man kan få noget blødt voks på tandklinikken til at sætte på, der hvor bøjlen genere.