Spring til indhold

Hvad sker der når du drikker sodavand?

Hvis man ofte spiser og drikker noget surt, kan det skade tænderne. Når tandemaljen udsættes for syre, sker der en større eller mindre opløsning af kalk fra tandens overflade.

Jo stærkere syren er, i det der spises eller drikkes, og jo længere tid syren er på tænderne, desto mere opløses der.

Ved omfattende ”afkalkning” kan der ske et varigt tab af tandemalje. Dette kaldes tanderosion. 

Det er især sodavand, cola, juice, cider og frugtsaft, der indeholder meget syre, og har det, man kalder en lav pH-værdi (surhedsgrad). Dette gælder også de såkaldte lightprodukter.

Et stort forbrug af syrlige frugter, syrligt slik og visse former for medicin kan også skade tænderne.

Spyttet, og den hinde som findes på tændernes overflade, hjælper til at beskytte tænderne mod syreangreb og opretholde neutral pH-værdi i munden. 

Hvis pH-værdien falder til under ca. 5,5 vil der opløses kalk fra tændernes overflade. Spyttets evne til at neutralisere og fjerne syre fra mundhulen er forskellig fra person til person. Når der drikkes en slurk af fx cola, som har en pH-værdi på 2,4, går der nogen tid, før spyttet har neutraliseret og fjernet syren. I den tid er tænderne udsat for syreangreb. Hvis der drikkes sodavand eller især cola mange gange i løbet af en dag, så tænderne udsættes for syre i lang tid, øges risikoen for tanderosion. 

I starten kan man ikke hverken se eller mærke resultatet af syreangreb. Men syreangrebet kan blive så omfattende, at tænderne bliver følsomme overfor kulde og varme og gør ondt, når du børster tænder. Har man et meget stort forbrug af sure drikke eller madvarer, udsættes tænderne også for omfattende syreangreb. 

Derfor anbefalet tandplejen, at man drikker vand i stedet for sodavand.