Spring til indhold

Hvad sker der når du bliver røntgenfotograferet?

Ved en røntgenundersøgelse bruges røntgenstråler til at danne et billede af tænder og knogle. Røntgenstråler kan trænge gennem menneskets væv – også tænder og knogle, som tilhører de hårde væv. Tandlægen/ tandplejeren kan derfor på et røntgenbillede i nogen grad se ind i tænderne og knoglen. På billedet aftegnes de hårde væv i lyse toner, mens bløde væv som hud og muskler ikke aftegnes, men fremstår som mørke områder. Tandfyldninger fremstår hvidlige.

En røntgenundersøgelse udføres for, at tandlægen/ tandplejeren kan se knoglen og de dele af tænderne, der ikke er synlige i munden. Det er ikke altid nødvendigt med en røntgenundersøgelse. Efter det almindelige eftersyn besluttes om en røntgenundersøgelse er nødvendig, for at kunne afgøre om der er sygdom i tænderne eller knoglen. Der kan også være brug for en røntgenundersøgelse, for at finde ud af om en sygdom har udviklet sig til det værre, eller for at se om en behandling har hjulpet.

Den røntgenundersøgelse, der oftest bliver udført, er den såkaldte bite-wing, der viser tændernes kroner og en del af den tandbærende knogle. Bite-wings laves som regel, når der er mistanke om at der er forstadier til ”huller” i tandflader, som er vanskeligt tilgængelige ved det almindelige eftersyn, fx hvis tænderne sidder tæt sammen.

Et hul eller forstadiet til et hul ses på billedet som et mørkere område i tandfladen og kaldes en carieslæsion. Hvis læsionen er dyb og nærmer sig tandens nerve, vil tandlægen/ tandplejeren ofte foreslå, at der laves en fyldning i tanden. Er den ikke så dyb, kan man nogle gange hindre at den udvikler sig. Tandlægen vil som regel optage et nyt billede ved næste undersøgelse for at se, om læsionen er standset eller blevet større.

Vordingborg kommunale tandpleje har et stort såkaldt panorama-apparat, hvor man kan fremstille et større billede af alle tænderne, kæberne og kæbeled på én gang. Der kan være behov for en panorama-røntgenundersøgelse for når tandstillingen hos børn er unormal, tænder ikke er brudt frem til tiden, eller før fjernelse af visdomstænder.

Vi modtager alle stråling hver dag, både kosmisk stråling fra rummet og stråling fra undergrunden. Denne kaldes baggrundsstråling og ligner røntgenstråling. De mængder stråling, man får i forbindelse med undersøgelse af tænder og kæber hos tandlægen, anses for så små, at en skadelig effekt ikke kan registreres. Derfor siger Sundhedsstyrelsen, at patienter hos tandlægen ikke skal beskyttes med blyforklæde. Dette gælder også børn 

Som patient kan man naturligvis fravælge en røntgenundersøgelse, ligesom man kan fravælge en behandling, men konsekvensen kan være at tandlægen/tandplejerne ikke kan gennemføre og tage ansvar for undersøgelse og behandling.