Spring til indhold

Sut og tænder

De fleste spædbørn har et suttebehov, hvilket er naturligt. Børneknogler er mere bløde og formbare end voksnes knogler, og derfor tager børns mund nemmere form efter sutten.

Når man sutter på en sut, dannes der et undertryk i munden. Derved suges ganeknoglen op, så ganen bliver smallere opad, kindtænderne i siden trækkes ind mod midten, og fortænderne i overkæben skubbes fremad og væk fra fortænderne i underkæben. Munden tager simpelthen form efter sutten. 

Men det handler ikke bare om, at barnets mund får en forkert form. Jo større overbid man har, jo større er risikoen også for, at man slår tænderne, hvis man falder.

Sutten er ikke til at rende rundt med, når man leger. Sutten er til stille tid.

Derfor er det en god idé at bruge sutten med omtanke i situationer, hvor barnet har brug for trøst. Altså når barnet skal sove eller sidde stille hos mor eller far og hygge.

Dup aldrig sutten i sukker, honning eller juice, som giver risiko for huller.

Der findes mange forskellige mærker af sutter. Vælg en så lille gummi sut som muligt, ved ventil, der får sutten til at fylde mindre i munden, idet luften trykkes ud, når barnet bider sammen. Der findes flere forskellige udformninger af sutter. Nogle er anatomiske, nogle er symmetriske, nogle er runde, men her er der ikke så stor forskel på, hvad man bør vælge. Der er ikke videnskabeligt belæg for at anbefale den ene frem for den anden, men grundlæggende kan man måske sige, at hvis skjoldet følger mundens form, så er der større risiko for, at der dannes undertryk inde i munden og irritation af huden, også selv om der er huller i skjoldet. Det vigtigste er, at der er ventil i sutten, så den er let at trykke flad, for så har den mindre påvirkning på tænderne og munden.

Og en ting er helt sikker: Det er bedre at lade dit barn bruge sut end tommelfinger. For den er meget svær at komme af med. Den kan ikke lige hænges på et suttetræ eller sendes til julemanden.

I skal være opmærksomme på, at silikonesutter er nemme at bide i stykker, når barnet har fået tænder. Der kan være en ring i sutten, men bind aldrig noget i sutten. Øget vægt i sutten giver nemlig et større pres på fortænderne, så de bliver skæve.

Et suttebid vil da ofte rette sig af sig selv.

Risikoen for forkert tandstilling og hæmmet taleudvikling øges, hvis barnet bruger sut efter 3-års alderen, så derfor bør barnet vænnes fra sut i 2-3 års alderen. Vælg tidspunkt med omhu, da det er et stort skridt for jeres barn at lægge sutten. Barnet skal selv være indstillet på at stoppe. Du skal også selv have ekstra tid og overskud. Er jeres barn begyndt at sutte på finger, kan i forsøge at vænne barnet til sut i stedet. Tandstillingsfejl efter fingersutning er ofte mere udtalte, og det er vanskeligere at vænne fra finger end fra sut.